Pismo do MZ w sprawie stanowiska PTGiP dotyczącego likwidacji Standardu Organizacyjnego Opieki Okołoporodowej

Wyrażamy stanowczy protest wobec przedstawionego stanowiska PTGiP. (...) Jako organizacja broniąca kobiet w ciąży i matek małych dzieci przypominamy, że dalej stoimy na stanowisku, że Minister Zdrowia ma konstytucyjny obowiązek zagwarantować szczególną opiekę kobietom w ciąży i połogu. W naszej opinii Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące Standardu Organizacyjnego Opieki Okołoporodowej jest wyrazem realizacji obowiązku konstytucyjnego.

Standard jako powszechnie obowiązujące prawo jest gwarantem dbania o podmiotowość kobiety, poszanowanie jej intymności, godności i tylko taki dokument oraz jego realizacja ma szanse poprawić opiekę okołoporodową w Polsce.

Pismo Fundacji do Ministra Zdrowia - 14.03.2019 r.

Stanowisko Zarządu PTGiP w sprawie rozporządzeń wydawanych przez Ministerstwo Zdrowia, dotyczących postępowań położniczo-ginekologicznych. - 26.02.2019 r.

rozlicz sie po ludzku

jeden procent